Kaarten - complete set 8 kaarten - Solawende (Yule 2019)

Nog niet gewaardeerd | Schrijf je eigen review
€ 15,00 Incl. btw

PRE-ORDER
Complete serie - 8 kaarten

Op voorraad (9 stuks)
 

Postkaarten geïnspireerd bij de Midwinter Zonnewende.

De complete set.

2x Beer
2x Ekster
2x Wildeheer
2x Volva

8x ansichtkaarten <3-


Ekster & Rendier:
Over zuiver en zacht blijven, juist wanneer het zeer doet. Over het herontdekken en bijstellen van persoonlijke grenzen en over zo nu en dan een beetje hulp accepteren.

Symbolisch staat gewei voor bescherming. Dit herkennen we bijvoorbeeld ook in de symbolische betekenis voor de Germaanse rune AlgiR. Het vermogen om rechtop te gaan staan en je armen te spreiden. Het gevoel sterk te zijn en aan te kunnen wat er op je af komt. Gezien durven worden en weten dat je jezelf beschermen kunt.
Maar wat als dat even lastig is?

Het gaat over jezelf toestaan uit te rusten van alles wat je vind dat jij moet en hulp te accepteren. (Waar we ons in deze donkere Midwintertijd zeker van bewust mogen zijn)

Eksters zijn vogels uit de corvidae familie. Vogels die als boodschappers worden gezien tussen onze wereld en alles wat ernaast beweegt. In de tijd dat ik mijn eigen grenzen opnieuw aan het onderzoeken was, kwam ik veel eksters tegen. Luid roepend of stilletjes op mijn raamkozijn. Ze deden me denken aan de oeroude Naamloze godin.

Een plukje weegbree als pleister van de natuur.
Een krans van duizendblad voor het herontdekken van zachtheid en liefde(van jezelf aan jezelf of voor de ander).
Een heksenkring van paddestoelen om me weer thuis bij mijzelf te brengen.

Het rendier en de paddenstoelen natuurlijk een grapje voor wie het ziet, en zeker niet ontoepasselijk in deze joeltijd.

-

Wildeheer:
Wildeheer is slechts een van zijn namen.
Deze illustratie is een ode aan de gesprekken die ik voerde met een dierbare vriend het afgelopen jaar. Waar ik aan het onderzoeken was wat vrouwelijkheid inhoud, in oude samenlevingen en in onze huidige maatschappij, was hij met het thema mannelijkheid bezig. Deze gesprekken inspireerde mij enorm en spiegelde ik vervolgens op andere mannen uit mijn omgeving.

Deze illustratie is een fractie van- en een reflectie op hun bevindingen maar doet natuurlijk de ware diepgang tekort. Daarnaast wil ik benadrukken dat thema's zoals "mannelijkheid" en "vrouwelijkheid" etc voor iedereen persoonlijk in te vullen valt.
Daarom behoud ik liever de ruimte voor iedere kijker om dit zelf in te vullen en ga ik hier niet veel verder in op de specifieke betekenis van de symbolieken in deze illustratie.

In deze illustratie vinden we fragmenten terug van de beroemde Gundestrup ketel(gevonden in Denemarken en geschat vanuit 200 voor-/300 na onze jaartelling). Een van de personen die daarop afgebeeld staat en van welke ik hier de houding heb overgenomen staat tegenwoordig ook wel bekend als Cernunnos. Ik betwijfel persoonlijk een beetje of dit ook de intentie van de maker toen was, maar laten we dat voor nu even in het midden houden.

De speerpunten, een naar boven en een naar beneden, zijn afgeleid van een van de panelen van de Torslunda helm(gevonden in Zweden, 6e-8e eeuw na het begin van onze jaartelling).

Ik zal je verklappen dat de planten verstopt in deze tekening grove den, taxus en (iets dat lijkt op) belladonna zijn. De rest is aan jou.

-

Volva:

Zoals ik je al vertelde bij mijn omschrijving van Wildeheer, ben ik dit jaar dieper op onderzoek gegaan naar of er zo iets is als "mannelijkheid" en "vrouwelijkheid". Ik gok en hoop dat dit een levenslang onderzoek blijft. Op dit moment denk ik dat dit iets is wat ieder alleen binnen zichzelf kan ervaren. Dus mijn uitgangspunt is het onderzoeken van waar mijn eigen vrouwelijkheid in rust en waarin ik het herken in vrouwen om mij heen.

Deze illustratie is een fractie van- en een reflectie op deze bevindingen maar doet natuurlijk de ware diepgang tekort. Daarnaast wil ik benadrukken dat thema's zoals "mannelijkheid" en "vrouwelijkheid" etc voor iedereen persoonlijk in te vullen valt.
Daarom behoud ik liever de ruimte voor iedere kijker om dit zelf in te vullen en ga ik hier niet veel verder in op de specifieke betekenis van de symbolieken in deze illustratie.

Enige kernwoorden als handvat: Mysteriën (achter de sluiers zien). Giftig of genezend. Ormhaxan. Licht en donker. Creatie en manifestatie. Verbinding.

-

Beer:
De beer is een prachtig totemdier. Persoonlijk vind ik haar zacht en daadkrachtig. Zorgzaam voor wie er om haar heen staat en krachtig wanneer de rust verstoord wordt.
Ze bevat een soort oerkracht. Een oer-instinct.
Beer is geduldig en in verbinding met de cyclus van het jaar. Wanneer het donker en koud wordt, kruipt ze haar hol in om te overwinteren. Als dat geen selfcare is..! ;)
Beer is niet bang om zich terug te trekken in de stilte om vanuit daar de antwoorden te vinden.

In deze illustratie staat beer fier rechtop. Tussen haar poten een spiraal. Van buiten naar binnen. Van binnen naar buiten. De wereld in.
In haar poten houd ze een distaf vast. Een distaf gebruik je om wol aan te binden dat je gaat spinnen. Vanuit de Noord-Europese traditie weten we dat deze ook gebruikt werden bij magie. Voor het spinnen van magie en het weven van levensdraad. Het zingen tussen het web en tussen de werelden.

Ritualistisch werk dus. Om de verandering van seizoenen bewust(er) mee te maken. Of een initiatie moment bij geboorte, groei, verbinding, pijn, transformatie of dood.
Geleid door wat er in ons collectief geheugen opgeslagen ligt en de wijsheid van onze voorouders en het bewust kiezen van wat er op dat moment nodig is. Huginn en Muninn.

Deze illustratie gaat over in je kracht gaan staan. Jezelf toestaan te zijn wie je bent. Stapje voor stapje.


Ieder ontwerp is geïnspireerd op de rituelen en processen van de midwinter. Ze zijn oorspronkelijk ontworpen om een alternatieve kaart te bieden die je rond kerst of oud&nieuw kunt verzenden. Ieder jaar bevatten ze reflecties van mijn persoonlijke belevenissen en groei dat jaar. Je bent meer dan welkom om er je eigen persoonlijke symboliek in te vinden.

Zoals ieder jaar zijn er postkaarten en A3 posters beschikbaar.
Heb je andere wensen? Contacteer mij even op [email protected]

Wees heel.

Met liefs,
Charlotte
Atelier Solawende

0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen Uw review toevoegen
Toevoegen
Gebruik komma's om tags te scheiden.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »
You are using a really old version of
Internet Explorer, click here to upgrade your browser.
x